Stiri

Prețul gazului în Europa a crescut cu 41%, iar bursele se prăbușesc în urma războiului din Ucraina

Prețul gazului în Europa a crescut cu 41%, iar bursele se prăbușesc în urma războiului din Ucraina
Prețul gazului în Europa a crescut cu 41%, iar bursele se prăbușesc în urma războiului din Ucraina

Prețul gazului pe piața europeană a crescut cu peste 40%, de la 1.000 de dolari pe mia de metri cubi, ieri, la peste 1.400 de dolari, astăzi.

Prețul gazului pe piața europeană a crescut cu peste 40%, după patru zile consecutive de creștere și invazia Ucrainei de către Rusia, în această dimineață, anunță bloombergquint.com.

Numai în ultimele ore, creșterea prețului la gaze naturale a fost de 30%.

Transgaz: „Alimentarea cu gaze a României nu va fi afectată”

Importurile de gaze ale României prin Ucraina se derulează normal şi, dacă vor fi întreruperi, fluxul de gaze poate fi redirecţionat cu uşurinţă prin alte puncte de intrare în ţară, a declarat, astăzi, Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

„Nu sunt probleme cu importurile prin Ucraina. Noi ne-am pregătit pentru toate scenariile posibile şi vom face faţă oricărei situaţii. Alimentarea cu gaze a României nu va fi afectată”, a spus Sterian.

România importă în prezent o cantitate de gaze naturale de 5,3 milioane de metri cubi pe zi prin Ucraina, iar consumul naţional este de aproximativ 40 de milioane de metru cubi pe zi.

„Chiar dacă importurile de gaze din Ucraina vor fi sistate, fluxurile de gaze pot fi redirecţionate cu uşurinţă prin punctul de intrare de la Negru Vodă şi prin alte puncte. Nu este o problemă. Avem noroc că Transgaz şi-a făcut investiţiile la timp. În acest moment, BRUA funcţionează la capacitate maximă şi toate staţiile pe care le-am construit funcţionează la capacitate maximă, în reverse flow (în ambele direcţii – n.r.)”, a precizat Sterian.

Bursele se prăbuşesc, petrolul creşte

Bursele europene au deschis şedinţa de joi cu scăderi semnificative, după ce Rusia a lansat un atac militar împotriva Ucrainei, informează AFP.

La scurt timp de la debutul tranzacţiilor, Bursa de la Paris înregistra o scădere de 4,19%, Bursa de la Frankfurt era în scădere cu 4,39%, iar cea de la Londra afişa o scădere de 2,55%. Indicele european de referinţă Eurostoxx 50 înregistra şi el o scădere de 3,52%.

Scăderea mai modestă a indicelui Bursei de la Londra, comparativ cu alte burse europene, se datorează creşterii explozive a preţului petrolului, care a dus la aprecierea titlurilor companiilor producătoare de materii prime.

Cotaţia pentru ţiţeiul Brent a depăşit joi dimineaţa pragul de 100 de dolari pe baril, pentru prima dată după 2014, ceea ce a agravat îngrijorările că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea globală cu energie.

You may also like

Comments are closed.

More in Stiri