Ingrijire

Sucul de urzică curăță organismul și îl întărește. Ideal de consumat primăvara, câte 100 ml pe zi

Sucul de urzică curăță organismul și în întărește. Ideal de consumat primăvara, câte 100 ml pe zi
Sucul de urzică curăță organismul și în întărește. Ideal de consumat primăvara, câte 100 ml pe zi

Sucul de urzică are numeroase componente benefic epentru organismul uman și este considerat unul dintre cele mai puternice sucuri naturale pe care oamenii le pot consuma. Acesta se prepară din tulpinile și rădăcinile fragede și tinere ale plantei, dar și din frunze. O cură cu un astfel de suc natural revigorează întregul corp, sporește metabolismul, reglează tensiunea, detoxifică. De asemenea curăță vasele de sânge și contribuie la vindecarea multor afecțiuni.

De ce este atât de benefic sucul de urzică

Urzica este o plantă binecunoscută pentru proprietățile sale depurative, vindecătoare, fiind extrem de bogată în vitamine, azotoase, acizi, săruri minerale, glucide, substanțe proteice, clorofilă și toți aminoacizii esențiali.

100 de grame de frunze tinere de urzică conțin: minerale – 250 mg potasiu, 144 mg calciu, siliciu, 6 mg fier; vitamine – 40 mg C, 0.250 mg B1, 1.400 mg B2, 2.33 mg E, 3.35 mg PP, A și K. Este bine de știut că urzicile conțin 7,9% proteine, 7,1% glucide, 0,7% lipide.

Aceasta este una dintre puținele plante care conțin toți aminoacizii esențiali: leucina – izoleucină 0,3%, fenilalnină 0,13%, tirozină 0,06%, alanină 0,15%, cistină 0,008%, histidină 0,15% s.a.m.d.

Sucul proaspăt de urzici are foarte multe proprietăți benefice pentru întregul organism. Este binecunoscut fapul că acesta sporește metabolismul și arderea grăsiilor, îmbunătățește digestia și curăță toate organele interne (mai ales ficatul, intestinele).

Sucul acesta natural  este eficient în menținerea oaselor puternice, implicit în combaterea osteoporozei, dar luptă și cu simptomele date de ateroscleroză, hemoroizi, diabet, gută și reumatism.

Sucul obținut din urzici poate fi consumat și de persoanele care suferă de diabet, având un impact pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge. Totodată, combate obezitatea și ajută la calmarea anxietății și a crizelor nervoase.

Cum faci sucul din urzici

Acest suc se obține foarte ușor, însă cel mai important este ca plantele să fie proaspăt culese, de câteva ore. De asemenea planta trebuie să fie cât mai tânără (să aibă până în 15 cm înălțime). Doar așa veți obține toate beneficiile din urzici.

Se culeg frunze și tulpini fragede de urzici, se spală foarte bine, se scurg de apă, se dau prin blender și apoi se strecoară prin tifon. Din sucul astfel obținut, se consumă câte 100 ml dimineața. Pe stomacul gol, cu 20 de minute înainte de micul dejun. Pentru un gust mai bun puteția dăuga în el zeamă de lămâie sau o bucată de ananas.

Se ține o astfel de cură cu suc timp de 10 zile, apoi se face pauză. Este indicat să faceți o astfel de cură primăvara și toamna.

Mare atenție! Urzicile pot avea și efecte neplăcute asupra persoanelor care se confruntă cu tromboze sau iau medicamente. Conținutul ridicat de vitamina K determină o creștere a vitezei de coagulare. Cereți întotdeauna sfatul medicului, înainte de orice tratament naturist!

You may also like

Comments are closed.

More in Ingrijire