Stiri

Ce se întâmplă cu testarea în școli. Anunț de la Ministerul Sănătății

Ce se întâmplă cu testarea în școli. Anunț de la Ministerul Sănătății
Ce se întâmplă cu testarea în școli. Anunț de la Ministerul Sănătății

Testarea elevilor se va efectua in toate unitatile de invatamant de luni, 15 noiembrie. Ministerul Sanatatii a oferit noi detalii despre cum va fi aplicata aceasta procedura și cine va face testele copiilor.

Testele vor fi efectuate de doua ori pe saptamana, in prima si a patra zi

“Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din saliva se va realiza in prima si in a 4-a zi lucratoare a saptamanii. La nivelul fiecarei unitati de invatamant se va organiza procesul de testare. Testarea se va efectua in sala de clasa/grupa, de catre cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unitatii de invatamant, la inceputul orelor de program. Testarea propriu-zisa este simpla si usor de executat, fara a necesita cunostinte medicale de specialitate”, se arata in comunicatul ministerului.

Personalul unitatilor de invatamant va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deseuri medicale cu potential infectios. Testele se vor arunca in cosuri de gunoi cu capac si pedala, prevazute cu sac de gunoi, si vor fi colectate si eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitati medicale si a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza nationala de date privind deseurile rezultate din activitati medicale.

Procedura de testare a elevilor se va incheia cu dezinfectia corecta a mainilor, mentioneaza ministerul.

In cazul elevilor cu test antigenic rapid din saliva pozitiv:

– cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunta imediat parintii/reprezentantul legal al elevului;

– elevul va fi izolat in cabinetul medical sau in spatiul special desemnat si organizat, unde va fi monitorizat de catre un cadrul medical sau persoanele special desemnate;

– cadrul medical/persoanele responsabile vor solicita la directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti efectuarea testarii prin metoda RT-PCR elevului.

“De asemenea, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor coordona din punct de vedere metodologic, in colaborare cu inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, testarea pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2 a elevilor in unitatile de invatamant si vor asigura instruirea cadrelor medicale si a persoanelor desemnate din unitatile de invatamant privind modalitatea de utilizare a testelor antigen de saliva”, a precizat Ministerul Sanatatii.

You may also like

Comments are closed.

More in Stiri