Românii respectă o multitudine de datini și obiceiuri de Mihail și Gavril, aceasta fiind una dintre cele mai importante sărbători creștine. În calendarul popular, soborul Sfinților Mihail și Gavril durează nu mai puțin de trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.
Care sunt cele mai mari tradiții și obiceiuri de Mihail și Gavril
În această zi sfântă toți românii merg la biserică și îi pimenesc atât pe cei vii, cât și pe cei care au plecat dintre noi. Se duc la biserică pomelnice și acatiste, alături de lumânări și tradiționala prescură.
Românii care au în familie persoane decedate merg la slujbă cu colivă, untdelemn și vin. Acestea se dau de pomană celor mai necăjiți, copiilor și bătrânilor. Este una dintre cele mai vechi tradiții românești. Este bine să dai de pomană mâncare caldă sau preparate făcute chiar de tine, pentru că acestea sunt cele mai primite, fiind pregătite cu multă dragoste și efort.
Sfinții Mihail și Gavril sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai. Se spune că Arhanghelii Mihail si Gavril sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Ei asistă la Judecata de apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor.
Nimeni nu trebuie să lucreze astăzi! Se spune că cei care muncesc în această zi vor avea de tras ponoase mari și dureri cumplite pe patul de moarte. Este o zi de odihnă și rugăciune.
Astăzi, femeile nu au voie să spele și nici să dea cu matura, deoarece vor atrage nenorociri mari asupra casei.
În unele regiuni din țară, pe 8 noiembrie, ciobanii fac turta arieților, sau a berbecilor. Această turta se aruncă în ziua praznicului, în mijlocul oilor, și se dă totodată drumul berbecilor între oi. Conform tradiției, dacă turta va pica cu fața în sus, la primăvară vor făta toate oile. În cazul în care tura cade cu fața în jos, este semn rău de oi sterpe fără rod. Aceasta se numără printre cele mai importante tradiții și obiceiuri de Mihail și Gavril.