Rugaciuni

Moșii de toamnă 2023. Cea mai puternică rugăciune pentru cei adormiți

Moșii de toamnă 2023. Cea mai puternică rugăciune pentru cei adormiți
Moșii de toamnă 2023. Cea mai puternică rugăciune pentru cei adormiți

Anul acesta moșii de toamnă sunt prăznuiți la data de 4 noiembrie 2023. În această zi creștinii ortodocși din România dau de pomană pentru sufletele celor dragi trecuți în neființă. Există o serie lungă de tradiții care se respectă în special în zonele rurale în această zi, însă cea mai importantă este participarea la slujba zilei de astăzi.

Rugăciune pentru cei adormiți. Se spune de Moșii de toamnă 2023

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe

care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!„

Tradițiile zilei de astăzi

În această zid e sâmbătă se merge la biserică cu preparate gătite în casă cum ar fi colivă, plăcinte, pâine caldă, cozonac. Din coșul dus la biserică nu trebuie să lipsească vinul și untdelemnul. Tradiția spune că la finalul slujbei toate acestea trebuie împărțite celor nevoiași.

Moșii de toamnă se țin sâmbăta, deoarece aceasta a fost ziua în care Domnul Iisus Hristos a fost în mormânt cu trupul.

În această zi nu se face muncă la câmp și nu se spală. În unele zone se aprind câte două lumânări pentru fiecare membru decedat din familie, pentru ca sufletul său să fie încălzit aproape de sosirea iernii.

În multe sate din România în această zi de organizează bâlciuri și baluri ca pe vremuri, aceasta fiind o zi în car enu se muncește în gospodărie.

You may also like

Comments are closed.

More in Rugaciuni