Doru-Dumitru Palade, fostul ministru al Cercetării şi Tehnologiei, s-a stins din viață la 84 de ani. Acesta a fost unul dintre cele mai importante nume pe care România le-a avut în domeniul invențiilor. Invențiile sale au fost premiate cu aur la Salonul de la Geneva și au fost apreciate de marile valori din acest domeniu.
Doru-Dumitru Palade a avut nu mai puțin de 18 brevete de invenții, dintre care două medaliate cu aur
Doru Dumitru Palade fost autorul a 18 brevete de invenții. Dintre acestea două au fost medaliate cu aur la Salonul de la Geneva și a șase cărți de specialitate, publicate după 1995, dintre care una a obținut Premiul „Aurel Vlaicu” al Academiei Române.
Fostul ministru s-a născut la data de 1 noiembrie 1937, în București şi a absolvit Universitatea „Politehnica” în anul 1959. Ulterior a deținut funcția de Ministru al Cercetării şi Tehnologiei între 1992 și 1996.
În anii 1981-1992 și 2000-2005, Doru Dumitru Palade a fost Director General al Institutului de Cercetare și Proiectare pentru Mecanică Fină-ICPMF, actualul (Institut Național De Cercetare Dezvoltare Mecanică Fină) INCDMTM București.
Doru Dumitru Palade a fost Doctor inginer în științe tehnice în specializarea de mecanică fină, conducător de doctorate în domeniul de științe tehnice/mecanică fină, cadru asociat UPB, profesor la catedra de mecanică fină, titular curs „Senzori şi traductoare”, vicepreședinte al Patronatului Român din Cercetare și Proiectare și, nu în ultimul rând, membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România „ASTR”.
A avut numeroase realizări profesionale deosebite: s-a ocupat de coordonarea directă a transferului tehnologic a 15 familii de produse şi 15 tehnologii noi din domeniul industriei de mecanică fină (1980-1990), respectiv a punerii în funcțiune a șapte capacități noi de productie, în perioada 1978-1985 (Vaslui, Arad, Drobeta Turnu Severin, Pașcani, etc.). A fost autorul a 18 brevete de invenții, dintre care două medaliate cu aur la Salonul de la Geneva și a șase cărți de specialitate, publicate după 1995, dintre care una a obținut Premiul „Aurel Vlaicu” al Academiei Române.