Stiri

Președintele Klaus Iohannis, anunț de ultima oră. Ce se va întâmpla cu gazul rusesc în UE

Președintele Klaus Iohannis, anunț de ultima oră. Ce se va întâmpla cu gazul rusesc în România
Președintele Klaus Iohannis, anunț de ultima oră. Ce se va întâmpla cu gazul rusesc în România

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații de ultima oră despre dependența UE de gazul rusesc. Șeful statului a subliniat că este foarte important ca aceasta să înceteze cât mai curând.

Klaus Iohannis, anunț de ultima oră

Şeful statului a făcut declaraţia la o conferinţă de presă susţinută alături de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, care se află în aceste zile la București pentru întrevederi cu mai mulți oficiali români.

Iohannis a discutat cu Ursula von der Leyen și despre prețurile la energie și modalitatea prin care acestea ar putea rămâne în anumiți parametri care să nu afecteze dramatic populația.

„Doamna preşedinte von der Leyen m-a informat despre demersurile pentru creşterea securităţii energetice a Europei. Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toţi.

Interconectarea, importurile masive de gaz petrolier lichefiat, investiţiile masive în energii regenerabile şi în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijijnite în continuare.

Pentru noi, aceste aspecte sunt foarte importante şi am discutat pe larg aceste chestiuni. Este o nevoie de o abordare pe termen scurt pentru a asigura aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale UE. 

Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă astfel încât preţurile să nu explodeze, iar economia să nu fie sufocată. Trebuie să avem grijă, în cazul nostru, ca preţurile să nu sufoce economia românească.

Este clar că dependenţa UE de gazul rusesc trebuie terminată. Este în acest sens nevoie să insistăm mai mult şi mai bine pe surse energetice alternative şi am găsit înţelegere totală în acest sens când am spus că pentru România decizia este clară: trebuie să trecem pe independenţă energetică, prin investiţii în regenerabile şi sectorul nuclear civil”, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.

You may also like

Comments are closed.

More in Stiri