Astazi este o zi importanta pentru crestinii ortodoci: sunt mosii de toamna si se imparte coliva celor nevoiasi. Desi multa lume merge cu colvia la biserica, foarte putin o impart asa cum trebuie. Iata care este regula de baza pentru acest obicei atat de des intalnit!
Cum imparti corect coilva
Traditia spune ca impartitul colivei se face oamenilor nevoiasi sau care au pierdut de curand o persoana draga. De asemenea din traditiile populare reiese ca este foarte important ca atunci cand imparti coliva s-o faci cu drag si suflet si sa nu te gandesc nimic de la Dumnezeu in schimb. Este o zi smereniei.
Reteta de coliva
De ce ingrediente ai nevoie pentru prepararea colivei? Tine cont de faptul ca daca pui mai putin grau coliva fierbe mai greu. Vezi mai jos cantitatea ideala pentru preparare!
Ingrediente
– 500 grame de grau sau arpacas;
– 375 de grame de zahar;
– 250 grame de nuci curatate;
– un pliculet de vanilie;
– coaja rasa de la o lamaie (nu este obligatorie);
– o cana si jumatate de pesmet din paine alba;
– zahar pudra;
– cacao;
– bomboane pentru ornat coliva.
Mod de preparare
1. Curata bine graul si spala-l in mai multe ape.
2. Pune graul intr-o oala mare peste care toarna din nou apa. Fierbe graul in apa in jur de 50-55 de minute.
3. Da oala de pe foc si acoper-o cu un servetel sau un prosop curat si inveleste-o cu o patura ca sa isi mentina caldura mai mult timp.
4. Dupa 4 ore de lasat sub patura, adauga zaharul si fierbe graul cu zahar din nou, pana se leaga. Amesteca folosind o lingura din lemn ca sa nu ti se lipeasca de fundul vasului pentru ca asta va da un gust neplacut colivei. Zaharul se acopera dupa ce bobul e fiert pentru ca daca il adaugi inainte, risti sa se intareasca boabele.
5. Ia vasul de pe foc dupa ce vezi ca s-a legat graul si pune apoi oala in frigider.
6. Inlatura coaja care s-a format deasupra si adauga pe rand: sarea, vanilia, coaja rasa de la lamaie si nucile zdrobite.
7. Amesteca ingredientele pana compozitia colivei devine uniforma.
8. Pune amestecul pe un platou curat ca sa capete o forma.
9. Cerne pesmetul peste coliva si presara apoi zaharul pudra ca sa acopere bine pesmetul.
10. Poti folosi un sablon din carton pentru ornat, care sa reprezinte o cruce, peste care cerni cacaoa. Poti pune deasupra drajeuri, bomboane sau migdale trase in zahar, in functie de preferinte.