Rugaciuni

Calendar ortodox 27 ianuarie 2022. Sărbatoare mare cu cruce neagră

Calendar ortodox 27 ianuarie 2022. Sărbatoare mare cu cruce neagră
Calendar ortodox 27 ianuarie 2022. Sărbatoare mare cu cruce neagră

În calendarul creștin ortodox astăzi, 27 ianuarie, se face pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur. Este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, așa că în calendar este marcată cu cruce neagră.

Sărbătoare importantă la creștini pe 27 ianuarie

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost izgonit de două ori din scaunul patriarhal, ca după un timp, să fie rechemat în scaunul patriarhal. A treia şi cea din urmă dată a fost trimis la Cucus. De aici a fost dus la Aravissos şi apoi la Pitius, unde a murit în anul 407. A fost îngropat în Comane.

În anul 434, unul dintre ucenicii săi, numit Proclu (434-447), ajungând Patriarh de Constantinopol, a cerut voie împăratului bizantin Teodosie, să aducă în Constantinopol trupul Sfântului Ioan Gură de Aur. Abia în anul 438 creştinii au reuşit să aducă trupul Sfântului Ioan Gură de Aur în capitala Imperiului Bizantin.

Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost duse mai întâi în Biserica Sfântului Apostol Toma, numită „a lui Amantie”, iar după aceea la Biserica Sfântă Irina. A doua zi, dis de dimineaţă, Sfintele sale Moaşte au fost duse în Biserica Sfinţii Apostoli. Potrivit Tradiţiei, în momentul în care au fost aşezate în această din urmă biserica, din gura Sfântului Ioan s-au auzit cuvintele: „Pace tuturor.”

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă o pomenește și pe Sfânta Marciana, împărăteasa.

Următoarele sărbători din luna ianuarie 2022, pentru creștinii ortodocși, sunt:

28 V Sfantul Efrem Sirul, Paladie si Iacob Post
29 S Aducerea moastelor Sfantului Ignatie Teoforul
30 D † Sfintii Trei Ierarhi- Ap. Evrei XIII, 7-16I Timotei IV, 9-15Ev. Matei V, 14-19 Luca XIX, 1-10glas 7, voscr. 10
31 L Sfintii Chir si Ioan

 

You may also like

Comments are closed.

More in Rugaciuni