Rugaciuni

Cea mai importantă tradiție de Moș Nicolae

Cea mai importantă tradiție de Moș Nicolae
Cea mai importantă tradiție de Moș Nicolae

Mos Nicolae este la fel de iubit ca Mos Craciun, fiind renumit pentru dulciurile si cadourile cu care umple ghetutele copiilor in noaptea de 5 spre 6 decembrie. Totusi, Sfantul Nicolae aduce cu el anumite traditii, obiceiuri si superstitii, pe care orice roman ar trebui sa le stie. Iata care sunt acestea.

Cea mai frumoasă tradiție de Moș Nicolae

In traditia romaneasca, Sfantul Nicolae apare infatisat pe un cal alb, facandu-se aluzie la prima zapada care cade la inceputul iernii. Acesta pazea Soarele care incerca sa se strecoare pe langa el spre taramurile dinspre miazanoapte, pentru a lasa lumea fara lumina si caldura. In credinta populara, este denumit Sancicoara, fiind recunoscut pentru ca ajuta vaduvele, orfanii, oamenii saraci si apara soldatii in timpul razboiului, motiv pentru care invocat in timpul luptelor.

Se spune ca in ziua de 6 decembrie, Mos Nicolae isi scurtura barba sura si astfel, incepe sa ninga.

Cea mai veche traditie referitoare la acest Sfant este pedepsirea copiilor neascultatori cu nuielusa pe care o lasa in ghetutele lor in noaptea de 5 spre 6 decembrie. El ii pedepsea pe copiii obraznici, care se abateau de la credinta, lovindu-i cu nuiaua peste maini. Conform traditiei, nuielusa cu care era pedepsit copilul trebuia sa fie din mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana de Craciun, insemna ca Mos Nicolae l-a iertat pe cel care nu a fost ascultator.

Desi era mai mult adeptul pedepselor, Sfantul Nicolae stia ca dupa pedeapsa, vine mangaierea. Astfel, a facut multe daruri saracilor si, cu putere de la Dumnezeu, i-a vindecat pe cei bolnavi.

Un obicei care inca se practica in zilele noastre: pe 6 decembrie, lumea obisnuieste sa puna crengute de pomi roditori in apa, iar daca aceasta inflorea pana in ajunul Anului Nou, cel care punea crenguta, va avea parte de un an plin de bucurii si impliniri.

In unele regiuni ale tarii, fetele se aduna in seara de 5 decembrie si fac placinte. La ora 9, vin si baietii si incepe petrecerea de Sfantul Nicolae.

You may also like

Comments are closed.

More in Rugaciuni