Astăzi, în zi de mare sărbătoare, se rostește această rugăciune la Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, în această zi sfântă se merge la biserică unde se pomenesc toți cei dragi trecuți în neființă, se dă de pomană celor nevoiași și se participă la slujbă. Este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor ortodocși.
Rugăciune la Adormirea Maicii Domnului
„Îngerul întâi stătător din cer a fost trimis să spună Născătoarei de Dumnezeu mutarea ei la cer. Fără de grijă și mai înainte să vestească venirea la ea a Fiului lui Dumnezeu. O, Maică prealăudată a Împăratului cerului și al pământului, a lui Hristos Dumnezeul nostru, Celui nemuritor, Care vietuieste si după moarte. Primeste de la noi, la cinstita Adormirea ta, aceasta rugaciune. Acum si in viata aceasta si, la vremea mortii noastre, scapa-ne de toata nenorocirea si chinul. Și Împaratiei celei ceresti ne invredniceste pe noi păcătoșii.
Preasfântă stăpână, de Dumnezeu Născătoare, depărtează de la noi, păcătoșii și nevrednicii robii tăi, trândăvirea, uitarea, nerecunoțtința, lenevirea și toate gândurile cele rele și viclene, urâte și defăimătoare. Alungă-le de la inimile noastre cele ticăloase și de la sufletele noastre cele întinate și de la mintea noastră cea întunecată.
Bucură-te, Marie, cea plină de har!
Stinge vapaia patimilor noastre si ne ajuta ca neputinciosi santem. Fereste-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene si de toate faptele cele rele, din noapte si din zi si ne izbaveste de ele. Ca prebinecuvantat si preamarit este numele tau cel sfant, in cer si pe pamant, in vecii vecilor. Amin
Cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinta peste moarte, de toate intamplarile aducatoare de moarte ne pazeste pe noi, ca sa-ti cantam tie: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta, nu ne lasi pe noi!”