Sfaturi

Cum pui zarzavat pentru iarnă, fără aspirină sau conservanți. Rețetă veche apreciată de gospodine

Cum pui zarzavat pentru iarnă, fără aspirină sau conservanți. Rețetă veche apreciată de gospodine
Cum pui zarzavat pentru iarnă, fără aspirină sau conservanți. Rețetă veche apreciată de gospodine

Iată o rețetă de zarzavat pentru iarnă fără aspirină sau conservanți, care se păstrează deosebit de bine. Aceeași rețetă o puteți folosi pentru zarzavat la borcan, sau pentru zarzavat la congelator.

Rețetă de zarzavat pentru iarnă, cu un gust proaspăt și aromă deosebită

Ingrediente necesare:

  • -3 kg rosii
  • -3 kg ardei kapia
  • -2 kg morcov
  • -1 kg telina rădăcină
  • -1 kg pătrunjel rădăcină
  • -300 g mărar
  • -300 pătrunjel verde
  • -300 g frunze de țelină
  • -4-5 ardei iuti (optional)
  • -300 g de sare neiodată, pentru murături

Mod de preparare:

Pentru început se spală foarte bine toate legumele și verdeața și se curăță. Rădăcinoasele (morcovul, rădăcina de pătrunjel și rădăcina de țelină) se dau prin răzătoarea mare sau mică, după preferințe.

Ardeii kapia se curăță de semințe și cotor și se toacă mărunt, la fel și ardeii iuți. Roșiile se opăresc în apă fierbinte, se lasă la rpcit șis e curăță de coajă. Apoi se toacă cubulețe cât mai mici. Verdeața se toacă mărunt de asemenea.

Toate legumele se amestecă bine și se adaugă sarea.

Borcanele se spală foarte bine și se sterilizează la cuptor. Apoi se umple fiecare borcan cu zarzavat proaspăt preparat, se pun capace (neaparat noi dacă vreți ca zarzavatul să reziste bine) și se strâng foarte bine. Borcanele bain-marie timp de 40-50 de minute din momentul în care apa începe să dea în clocot. Apoi se oprește focul, se acoperă vasul și se lasă borcanele la răcit în apa în care au fiert. Se depozitează corespunzător.

Dacă borcanele au fost sterilizate în mod corespunzător nu veți avea nevoie nici de aspirină, nici de alt tip de conservant de pe piață. Capacele noi și bine strânse au un rol la fel de important.

Dacă vreți să puneți zarzavat la congelator, tot ce trebuie să faceți este să puneți câte o mână de zarzavat în punguțe mici, cât folosiți o dată. Se găsesc pe piață punguțe din plastic gros, cu fermoar, care sunt cele mai practice și foarte ușor de folosit.

 

You may also like

Comments are closed.

More in Sfaturi