Rețeta de orez cu varză ca la muntele Athos este pur și simplu senzațională. Este o mâncare de post foarte gustoasă și accesibilă. Se face repede și nu este deloc costisitoare. Călugării de la muntele Athos pregătesc acest fel de mâncare mai ales în postul Paștelui.
Cum pregătești orez cu varză ca la muntele Athos
Ai nevoie de următoarele ingrediente pentru acest fel de mâncare super gustos:
- 1 varză
- 1 cană de orez
- 4 tulpini de ţelină mărunţite
- 2 cepe mari tocate
- 4 căţei de usturoi mărunţiţi
- 2 foi de dafin
- oregano
- chimen
- scorţişoară
- 300 ml de ulei
- sare
- piper
- 1 pahar de vin roşu
- 5 roşii (date pe râzătoare) sau 2 linguri de bulion
Modul de preparare:
Pentru început varza de spală bine și se curăță de frunzele exterioare și de cotor. Apoi se taie frunzele în fâșii de 2-3 cm. Orezul se spală în mai multe ape și apoi se scurge bine.
Într-o cratiță încăpătoare se pun la fiert fâșiile de varză, orezul, ţelina, ceapa, usturoiul, foile de dafin, sarea, uleiul. Se adaugă peste toate acestea apă cât să le cuprindă. Se acoperă cratița cu un copac și se lasă la foc mic să fiarbă bine.
Între timp se face un sos din bulion, roșii date prin răzătoare, oregano, scorțișoară, chimen, vin, sare și piper. Sosul se adaugă peste orez când acesta este aproape fiert. Se lasă totul pe foc în continuare, până ce sosul scade. Se amestecă din când în când pentru ca orezul să nu se prindă de cratiță (de aceea este ideal ca acest fel de mâncare să fie gătit la foc cât mai mic).
Se servește ca atare sau chiar alături de o salată proaspătă! Este un fel de mâncare foarte versatil care merge de minune în orice moment al zilei și este deosebit de gustos! Toată familia îl va adora! Poftă bună!