Sfintii Trei Ierarhi au trait la sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul celui urmator si fiecare dintre ei a avut o contributie esentiala la teologia crestina, fiind numiti „Protectori ai invatamantului teologic”. Cei trei teologi sunt praznuiti si separat, insa, pentru a arata unitatea de invatatura, Biserica a randuit si o zi de praznuire comuna.
Ce traditii este bine sa respecti de Sfintii Trei Ierarhi
In traditia populara, Sfantul Grigorie Teologul este considerat protectorul femeilor vaduve si al persoanelor necajite. Cei care au necazuri financiare sau multi dusmani trebuie sa se roage si sa ceara ajutor Sfantului.
In zona Munteniei, in dimineata sarbatorii, este bine sa dam de pomana o lumanare, pentru ca viata noastra sa fie luminoasa, fara grija zilei de mine.
Femeile care au pacatuit facand un avort, trebuie sa respecte sarbatoarea: sa faca pomeniri si sa imparta ofrande, iar prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor pacat.
In aceasta zi se impart ofrande pentru cei trecuti in nefiinta, iar gospodinele fac coliva si merg sa o sfinteasca la biserica. De asemenea, se spune ca fiecare mama care are o fata de maritat trebuie sa se roage pentru ca aceasta sa aiba noroc si sa isi gaseasca ursitul.
Totodata, in aceasta zi nu se lucreaza, nu se spala si nu se fac alte treburi casnice. Traditia populara mai spune ca in ziua de 30 ianuarie nu trebuie sa instrainezi niciun bun din casa.
Se mai crede ca pe 30 ianuarie incepe sa incolteasca graul care nu a incoltit din toamna. In traditia populara se spune ca de astazi se schimba vremea. De-acum, se zice ca „se stramba partiile”, iar vremea da spre primavara. Daca stresinile curg, primavara va fi friguroasa, daca e ger, vara va fi calduroasa. Crestinii ortodocsi ii praznuiesc pe 30 ianuarie pe Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur.