Curiozitati

Cea mai importantă tradiție de Sfinții 40 de Mucenici. Fă asta azi și ești binecuvântat tot anul

Cea mai importantă tradiție de Sfinții 40 de Mucenici. Fă asta azi și ești binecuvântat tot anul
Cea mai importantă tradiție de Sfinții 40 de Mucenici. Fă asta azi și ești binecuvântat tot anul

Iată care este cea mai mare traiție de Sfinții 40 de mucenici. În fiecare an la data de 9 martie sunt prăznuiți sfinții mucenici din Sevastia și o serie de tradiții păstrate cu sfințenie din bătrâni sunt legate de această frumoasă sărbătoare. Unele dintre acestea sunt cunoscute la scară largă, pe când unele au fost păstrate doar în anumite colțuri ale țării și se spune că aduc mare noroc.

Care este cea mai importantă tradiție de Sfinții 40 de mucenici

Din bătrâni se știe că în această zi se deschid porțile Raiului și cei trecuți în neființă trebuie să primească de pomană. Se dau mucenici calzi preparați în casă, 40 de pahare cu vin, pâine caldă, colaci sau plăcinte. Este important ca tot ce dați de pomană să fie cald și dacă se poate preparat de mâinile voastre, pentru ca sufletele care nu mai sunt printre noi să se bucure de dragostea voastră.

Gospodinele din Moldova coc astăzi mucenici în forma cifrei 8, pe care îi însiropează bine și îi pudrează cu nucă măcinată fin. Sunt un deliciu. În Muntenia și Dobrogea, se păstrează forma cifrei 8, dar mucenicii sunt făcuți sub o altă formă. Ei sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. Mucenicii nu trebuie aruncați sub nicio formă, căci este mare păcat.

Una dintre cele mai puțin cunsocute tradiții este aceea de a lua câte o lingură de ulei pentru fiecare pahar băut astăzi. Se știe că bărbații trebuie să bea 40 de pahare de vin în această zi, dar dacă se adaugă și uleiul, acesta va aduce spor la bani tot anul. Aceasta este o tradiție străveche cunoscută în puține regiuni din țară.

Totodată, cea mai importantă tradiție de Sfinții 40 de mucenici ține de treburile în gospodărie. Este interzis cu desăvârșire să coși sau să croșetezi astăzi, căci vei avea ghinion tot anul.

You may also like

Comments are closed.

More in Curiozitati