Curiozitati

Trecerea la ora de vară te afectează mai mult decât crezi. Când are loc și ce poți face

Trecerea la ora de vară te afectează mai mult decât crezi. Când are loc și ce poți face
Trecerea la ora de vară te afectează mai mult decât crezi. Când are loc și ce poți face

In acest an, Romania va trece la ora de vară la data de 26 martie, in ziua de duminica. In acea noapte, ora 03:00 va deveni ora 04:00, se va face trecerea de la fusul orar EET la cel EEST, iar timpul de compresie in ore se va muta de la GMT2 la GMT3.

Ce efecte are schimbarea orei asupra organismului?

Psihologul Mihaela Sahlean a declarat, la Digi24, ca organismul uman poate fi afectat odata cu trecerea la ora de vara. Diminuarea somnului cu o ora ne predispune, pe langa oboseala, la o stare de iritabilitate, nervozitate si stres. Riscul accidentelor este crescut in urmatoarele doua saptamani, asa ca trebuie sa fim mai atenti, insa partea buna este ca atat psihicul, cat si fizicul nostru se vor adapta usor la noua ora.

Ce efecte are aceasta schimare de ora si cat de mult sunt cei afectati ?

„Desi cu totii stim ca exista o adaptabiliate din punct de vedere fizic si psihic, sunt foarte multe probleme care pot sa apara, pentru ca fiecare are un ritm al activitatilor, a tot ce face intr-o zi.

Diminuarea somnului cu o ora, sunt foarte multe studii efectuate si cercetarii la diferite universitati, care atesta faptul ca starea de oboseala, eliminarea acestei ore de somn ridica pragul de stres al fiecaruia. Exista persoane care simt o stare de iritabilitate mult mai mare, o stare de nervozitate, aceasta stare de oboseala care nu este deloc traita sau placut resimtita de aproape nimeni.

Exista si un risc al acidentelor, in prima si a doua saptamana, de munca, un risc mai mare al accientelor de circulatie, toate confirma, studiile facut de cercetatori de la universitati diferite, din aceasta eliminare acestei ore, din aceasta trecere.

Ea nu are atat de multe, nu se gasesc efectele benefice, cel putin din punct de vedere medical desi sunt si pareri de cealalta parte care sustin adaptabilitatea”, explica Mihaela Sahlean, psiholog.

Ce poti face pentru a diminua impactul schimbarii

„Recomandarile care se fac in general pentru aceasta trecere se fac in general inainte de a da ora si anume si a ne trezi cu cate 10-15 minute mai devreme in fiecare zi . Altele ar fi cat cat mai mult contact cu natura, aerul, sportul. Organismul nostru, psihicul nostru sa se adapteze mult mai usor”, mentioneaza Mihaela Sahlean.

You may also like

Comments are closed.

More in Curiozitati