Pisicile sunt niște creaturi uimitoare, care nu încetează să ne uimească niciodată. Și deși ne sunt alături încă din copilărie, cunoaștem despre ele mai puțin decât ne-am fi dorit. Ca să te ajutăm să înțelegi mai bine animăluțul tău de companie, am pregătit pentru tine 10 curiozități neobișnuite despre care cel mai probabil nu ai auzit până acum.
Curiozități despre pisici domestice
1. Pisicile nu simt gustul dulce.
Oamenii au peste 9000 de receptori pe limba lor, în timp ce patrupezii noștri preferați se pot lăuda doar cu 473. Pisicile disting gusturile, dar nu fac diferența dintre “semitonuri”. Pentru o felină variațiile de picant sau acru sunt la fel. Singurul gust pe care pisica nu-l simte deloc este dulce.
Unele pisici adoră pepenele verde, înghețata sau perele, dar asta nu se datorează glucozei. Pisicii îi place consistența deliciului sau pur și simplu își completează deficitul de vitamine.
În schimb, toate pisicile, fără excepție, adoră gustul umami, pe care unii savanți îl consideră cel de-al cincilea gust. Umami e responsabil de aprecierea cărnii, legumelor caramelizate și sosurilor fermentate. Mirosul indică prezența proteinelor. Iată de ce pisicile îl iubesc atât de mult.
2. Ușița pentru pisici a fost inventată de Isaac Newton.
Oriunde s-ar afla pisica, ea vrea să fie întotdeauna de partea opusă a ușii. Așa a fost dintotdeauna, de aia ușile pentru pisici sunt o invenție foarte utilă pentru toți cei care dețin un astfel de patruped.
Știai că autorul primei ușițe pentru pisici a fost celebrul fizician, Isaac Newton? Potrivit legendei, acesta a făcut o gaură în ușa din față astfel încât pisica să nu-l sustragă de la experimentele sale.
3. De ce pisicile “fac cozonaci” pe pieptul oamenilor?
Ți-a scăpat ceva în viața dacă nu te-ai trezit niciodată dimineața, simțind cum pisica ta, literalmente, te calcă repetat și insistent pe piept, torcând afectuos. Care este explicația acestui comportament?
CITEȘTE ȘI: Cum ne manipulează pisicile: 5 semne că pisica urmărește scopuri ascunse!
În acest fel puii de pisică își manifestă afecțiunea față de mamă, mișcarea stimulând eliberarea laptelui în timpul hrănirii. Iar dacă ai observat acest comportament la pisica ta matură, înseamnă că felina se simte relaxată și în siguranță alături de tine.
Curiozități despre comportamentul pisicii
4. Pisoii sunt călători desăvârșiți.
Nu doar câinii sunt în stare să parcurgă distanțe mari pentru a ajunge acasă. De exemplu, în SUA, un pisoi pe nume Charles a rămas fără stăpân după ce proprietarul acestuia a uitat să-l ia (sau l-a abandonat) în ziua când s-a mutat în alt oraș, la 3.500 km distanță. Bietul animăluț a avut nevoie de 5 luni ca să ajungă de sine stătător la noua casă a stăpânului său, dar până la urmă a reușit acest lucru.
5. Năsucul fiecărei pisici este unic.
În lume trăiesc circa 700 de milioane de pisici și la fel cum amprentele digitale ale fiecărui om nu se repetă, așa și amprenta de pe nasul fiecărei pisici este unică. Cu alte cuvinte, pe Pământ nu există doi pisoi cu același desen pe năsuc.
Prin urmare, criminaliștii ar putea afla destul de ușor care din pisicile tale a gustat din oala cu smântână. În ceea ce privește culoarea, de regulă, nasul pisicii are aceeași tonalitate cu blana.
6. Pisicile nu transpiră
Mai bine zis transpiră foarte puțin. Pisicile au de 10 ori mai puține glande sudoripare decât oamenii și majoritatea din ele sunt localizate între degete. Din acest motiv, ele au pernuțele umede când e cald afară.
De altfel, pisicile nici nu au nevoie de multe glande sudoripare, fiindcă stilul lor de vânătoare este static și calculat. În plus, pisicile nu aleargă mult și pot dormi până la 18 ore pe zi.
Ca să-și scadă temperatura corpului, ele se întind pe suprafețe reci, își umezesc blana cu salivă pentru a crește ritmul de pierdere a căldurii și își schimbă frecvența și adâncimea respirației.