Islerele sunt acele prăjituri mici, rotunde, pline de cremă aromată, cu gust pregnant d enucă și învelite într-o ciocolată extrem de fină. Există multe rețete de islere, însă aceasta este una veche, așa cum făceau cele mai iscusite gospodine pe vremuri!
Ce ai nevoie pentru a prepara islerele:
Islerele nu trebuie să lipsească niciodată de pe masa de Crăciun. Sunt niște prăjituri festive foarte arătoase, dar și foarte sofisticate, cu un gust inconfundabil.
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 200 g unt
- 100 g zahăr pudră
- 1 gălbenuș
- 100 g nucă măcinată fin
- 200 g făină
- răzătură de lămâie
- glazură de ciocolată
Pentru cremă
- 200 g unt
- 200 g zahăr pudră
- 3 linguri cacao
MOD DE PREPARARE
Rețeta de islere sau ischler (ishler) – biscuiții sandwich glazurați – datează încă din perioada imperiului austro-ungar. Prima mențiune a acestor biscuiți datează din 1849 în Bad Ischl, un oraș balneo din nordul Austriei. Împăratul Franz Joseph I iubea aceste islere, fiind desertul lui favorit.
Cum prepari islerele (ischler)
Aceasta este cea mai bună rețetă de islere pe care o vei face vreodată. IAtă cum trebuie să procedezi:
- Într-un castron încăpător se spumează untul cu zahărul. Se adaugă gălbenușul de ou și răzătura de lămâie.
- Se incorporează treptat făina. La final se adaugă și nucile măcinate fin.
- Dacă aluatul este prea moale, se dă câteva minute la frigider.
- Aluatul se întinde în foaie de 4-5 mm și se decupează forme rotunde de biscuiți isler. Aceștia se coc la 180 de grade Celsius până devin aurii.
- Se prepară crema amestecând untul moale cu zahărul pudră și cacao.
- Se lipesc câte doi biscuiți cu crema preparată anterior.
- Biscuiții se pot glazura de ciocolată (ciocolată topită la aburi cu puțin unt) total sau parțial. Se pot decora cu nucă sau figurine de zahăr.