Pentru a reduce riscul de a suferi de probleme de sanatate, nutritionistii si medicii ne recomanda sa mancam sanatos, sa bem multa apa, sa dormim 8 ore pe noapte si sa evitam mancarea nedorita, stresul si obiceiurile proaste (tigari), alcool, droguri etc. .). Dar ce zici de mediul nostru zilnic si mai ales de dormitorul nostru? Este la fel de sanatos pe cat credem?
1 – Lenjerie de pat, imbracaminte si orice alta tesatura sintetica
Atunci cand va alegeti salteaua, cearsafurile, pernele, fetele de perna si chiar hainele, asigurati-va ca alegeti materiale organice, care nu reprezinta niciun pericol pentru sanatatea dumneavoastra. Intr-adevar, majoritatea materialelor plastice utilizate, cum ar fi acrilul, nailonul si poliesterul, sunt termoplastice, care degaja molecule de gaz atunci cand sunt expuse la caldura. De asemenea, luati in considerare achizitionarea de cearsafuri organice – precum si toate asternuturile, inclusiv pernele – pentru a va acoperi salteaua, care este de obicei acoperita cu un material chimic care limiteaza raspandirea focului in caz de incendiu.
Acest lucru fara a uita sa verifici si calitatea garderobei tale, deoarece hainele rezistente la sifonare sunt sinonime cu prezenta formaldehidei, o substanta chimica alergenica care este foarte iritanta pentru piele si mucoase.
2 – Mobilier cu materiale artificiale
Este adevarat ca unele materiale sintetice au avantaje fata de materialele naturale, cum ar fi rezistente la pete sau rezistente la apa, dar efectele lor asupra sanatatii sunt extrem de negative. Intr-adevar, pentru a dobandi aceste proprietati, acestea sunt tratate cu substante chimice cu toxicitate ridicata. In plus, „materialele false”, cum ar fi pielea falsa, de exemplu, contin PVC (clorura de polivinil), un material fabricat din sare si reziduuri de petrol si care, expus la soare, emite COV (compusi organici volatili) care se acumuleaza in aer si provoaca numeroase probleme de sanatate, cum ar fi tulburari respiratorii, dureri de cap, iritatii oculare si greata, pe langa efectul lor poluant asupra mediului.
3 – Vopsea VOC
Pentru ca vopseaua sa aiba o vascozitate si un flux care sa faciliteze aplicarea sa si sa dea un bun efect de finisare, i se adauga solventi. Acestea sunt compusi organici volatili care, asa cum s-a explicat la punctul anterior, reactioneaza cu alti poluanti atunci cand intra in contact cu lumina soarelui si va afecteaza sanatatea.
4 – Pantofii
Pentru a va pastra sanatatea, este foarte important sa nu intrati in casa in timp ce purtati inca pantofii. Acestia transporta peste suprafata 421.000 de bacterii diferite, dintre care 90% pana la 99% se gasesc pe podeaua casei dvs. In plus, un studiu realizat de Agentia pentru Protectia Mediului din Statele Unite (US EPA) a reusit sa identifice contaminarea incaltamintei de catre 2.4D, un erbicid utilizat pe scara larga in agricultura si a carui expunere creste riscurile de probleme de sanatate.
5 – Dispozitive electronice
Telefoane, laptopuri, tablete etc. sunt dispozitive care emit in mod constant unde electromagnetice, numite frecvente radio, care au un efect perturbator asupra structurii si functiei sistemului nervos.