Ingrijire

Opt din zece români au această infecție, însă mulți nu au nicio bănuială

Opt din zece români au această infecție, însă mulți nu au nicio bănuială
Opt din zece români au această infecție, însă mulți nu au nicio bănuială

O boală cu un debut discret și nedureros afectează tot mai mulți români. Opt din zece români suferă de parodontoza, o infectie la nivelul cavitatii bucale, cauzata de bacterii si tartru. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de o clinică stomatologicădin Capitala. Partea proasta e ca mulți nici nu știu de acest lucru, potrivit descopera.ro.

Ce este paradontoza?

Această inflamație a gingiilor, care are de obicei forma roșeață, umflare și tendință de sângerare în timpul periajului, este răspunsul organismului la anumite bacterii care au fost lăsate să se acumuleze pe dinți.

Deși este o parte a sistemului de apărare al organismului, acest răspuns inflamator poate provoca daune grave. Dacă este lăsată necontrolată, inflamația se poate răspândi sub gingii și de-a lungul rădăcinilor dinților, provocând distrugerea ligamentului parodontal și a osului suport. Acest lucru duce în cele din urmă la slăbirea și pierderea potențială a dinților.

Deși aceste bacterii parodontale sunt prezente în mod natural în gură, ele sunt dăunătoare atunci când condițiile sunt potrivite pentru ca acestea să crească dramatic în număr. Acest lucru se întâmplă atunci când un strat de bacterii și reziduuri alimentare, cunoscut sub numele de placă, se acumulează și este lăsat neperturbat pe dinți, de obicei în zone greu accesibile, cum ar fi între dinți.

Bacteriile mai periculoase sunt capabile să prospere și să se multiplice, producând unele produse secundare nocive care stimulează răspunsul inflamator defensiv al organismului în gingii.

Pe măsură ce boala progresează, inflamația cronică determină distrugerea osului din maxilar și pierderea dinților. La multe persoane, acesta este un proces gradual care are loc de mai mulți ani și, dacă este detectat și tratat, poate fi oprit.

Severitatea și viteza de progresie a parodontitei depind de echilibrul unui număr de factori: numărul și tipul de bacterii prezente, cât de puternice sunt mecanismele de apărare ale individului și prezența sau absența anumitor factori de risc.

De exemplu, cu cât sunt mai agresive bacteriile și cu cât răspunsul imun al pacientului este mai slab, cu atât mai activă va fi boala. În plus, anumiți factori de risc, cum ar fi fumatul sau diabetul, pot să slăbească mai mult apărarea organismului și să accelereze procesul bolii.

 

You may also like

Comments are closed.

More in Ingrijire