Duminica 14 noiembrie este Lăsata Secului pentru Postul Craciunului. De luni incepe cel mai greu post din an, asa ca doar dumincia te mai poti bucura de o masa bogata, dar si de traditiile din batrani care se tin azi si aduc prosperitate si noroc in casa. Iata ce este bine sa faci in aceasta zi!
Lasata Secului este ziua potrivita pentru a atrage bunastare si spor in casa
14 noiembrie este ultima zi in care putem manca orice, iar cina din seara acestei zile este mai indestulata de obicei, intrucat din 15 urmeaza o perioada de post si rugaciune. Masa sarbatoreasca de pregatire pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului este asezata langa o icoana sfintita. Icoana trebuie sa stea in capul mesei, spre Rasarit. Fata de masa trebuie sa fie alba, iar in mijloc se asaza paine preparata in casa si sare pentru sporirea sanatatii mesenilor si a norocului.
La inceputul cinei de Lasata Secului, mesenii trebuie sa guste o bucata de paine inainte de a manca celelalte preparate.
La masa traditionala de Lasata de sec se consuma, in mod traditional, ciorbe, mancaruri din carne de pasare, placinte cu branza (mai ales in zona Moldovei), placinte cu dovleac si mere. Pe masa isi fac loc si damigeanele cu must si vin sau tuica.
Se spune ca daca mananci oua de puica si ciorba de peste vei atrage norocul si vei avea niste sarbatori linistite. Ouale de puica simbolizeaza succesul financiar. Ciorba de peste este binevenita pentru ca in timpul postului sa fim mai sprinteni si mai fericiti, lipsiti de griji.
Fetele nemaritate practica postul negru in aceasta zi pentru a-si atrage ursitul. De asemenea, femeile maritate lucreaza numai pana la amiaza, pentru ca daca muncesc dupa ora 12 vor avea niste sarbatori grele.
Nu e bine sa imprumutui lucruri in aceasta zi pentru ca se spune ca tot anul vei trai din imprumuturi.