Sfaturi

Cum faci cea mai bună zacuscă de vinete. Rețeta originală de acum 100 de ani

Cum faci cea mai bună zacuscă de vinete. Rețeta originală de acum 100 de ani
Cum faci cea mai bună zacuscă de vinete. Rețeta originală de acum 100 de ani

Zacusca de vinete este un preparat foarte des consumat în bucătăriile românilor. Nu există gospodină să nu știe măcar o rețetă de zacuscă, fie ea de vinete, pește sau ciuperci. Există numeroase moduri în care se prepară această bunănante, însă noi astăzi vă prezentăm o rețetă originală veche de 100 de ani.

Cum faci cea mai bună zacuscă

Ingrediente și mod de preparare:

Vinete coapte, curăţate şi scurse bine – 3 kg, Ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg. (proporţia de ardei/gogoşari poate să fie variabilă – de preferat, la fel să-i faceţi pe tablă sau grătar), Ceapă albă – 2 kg, Bulion de roşii – 3 l, Ulei de floarea soarelui – 500 ml, Sare – 3 linguri sau după gust.

În primul rând, pentru ca vinetele și ardeii să nu aibă un miros puternic de fum, se recomandă să se coacă pe o tablă sau pe un grătar, În cazul în care nu aveți grătar, pot fi pregătite și în cuptor.

Aceaastă rețetă de vinete se poate prepara pe mai multe zile sau chiar în aceeași zi. Vinetele și ardeii pot fi copți și congelați. La fel și cu roșiile. Dacă nu aveți bulion de roșii, de pot da prin mașina de tocat trei litri de roșii, care vor fi folosite apoi la zacuscă.

După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii şi aţi pregătiti bulionul sau sucul de roşii, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne. Se încinge apoi uleiul într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și se lasă la călit, amestecând periodic.

Cam după 15 minute adăugați bulionul de roșii, amestecați și lăsați să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. În acest timp vinetele le dați prin robot sau mașina de tocat carne, la fel și ardeii. Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnați puțin ulei, vinetele,ardeii și le lăsați și pe acestea să se călească vreo 15 minute împreună.

Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion, amestecând bine, pentru a evita lipirea. Amestecați, potriviți de sare, iar când începe să fiarbă bine lăsați focul mic și lăsați vreo 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic.

La final zacusca trebuie să devină lucioasă, iar uleiul să iasă la suprafață.

You may also like

Comments are closed.

More in Sfaturi