Daca iti place sosul de rosii si obisnuiesti sa il folosesti la mancaruri diverse, ai nevoie de acest truc. Sosul de rosii pare foarte simplu la prima vedere, insa un gust echilibrat se obtine destul de greu. Sosul nu trebuie sa fie foarte acid si nici foarte acru, asadar rosiile din care il prepari conteaza foarte mult. totusi, exista un ingredient care poate schimba totul: bicarbonatul de sodiu.
Cum prepari cel mai bun sos de rosii adaugand bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu poate imbunatati din plin aroma sosului si chiar consistenta. Foloseste o cantitate foarte mica, pentru ca va fi absolut suficienta.
Iata o reteta veche si foarte reusita de sos de rosii facut in casa:
500 g rosii proaspete
3 catei de usturoi
1 ceapa
1 frunza de dafin
Citește și: Prăjitura DOBOȘ făcută în casă: o delicatesă din cele mai vechi timpuri
1 praf de bicarbonat de sodiu
Putin busuioc tocat
O lingura de patrunjel tocat
Sare si piper
Curatati si taiati marunt ceapa si cateii de usturoi, apoi puneti-le intr-o tigaie cu putin ulei si caliti-le aproximativ 5 minute. Apoi curatati rosiile pentru a indeparta coaja, indepartati semintele si zdrobiti grosier rosiile. Adaugati in tigaie rosiile zdrobite, busuiocul, dafinul, patrunjelul, putina sare si piper si fierbeti la foc mic aproximativ 1 ora. Cand sosul incepe sa scada, adaugati bicarbonatul de sodiu.
Puteti reduce aciditatea sosului adaugand zahar, in loc de bicarbonat de sodiu, in timpul gatirii. Zaharul ajuta la mascarea aciditatii rosiilor. Evita insa excesele, pentru a nu obtine un sos de rosii foarte dulce. Puteti folosi si alte alimente dulci, cum ar fi o jumatate de curmala sau o curmala intreaga, in functie de cantitatea de sos.
Acest sos de rosii poate fi utilizat la paste, tocanite, ciorbe sau chiftelute. Este extrem de versatil si va da un gust de vis oricarei mancari. Daca esti iubitor de rosii trebuie neaparat sa il incerci!