Prajitura Dobos facuta in casa se numara printre cele mai vechi deserturi romanesti si se prepara in special in Ardeal. Este o prajitura foarte aromata si fina, perfecta pentru momentele cand ai musafiri sau pur si simplu vrei sa iti rasfeti din plin familia.
Acest desert se prepara extrem de usor, iar glazura de ciocolata este detaliul care il face sa fie unul dintre cele mai iubite deserturi de casa.
Ingrediente necesare
Ce iti trebuie pentru blat:
– 6 oua;
– 6 linguri de zahar;
– 6 linguri de faina;
– esenta de vanilie;
– un pliculet de praf de sare;
– un pliculet de praf de copt.
Ce iti trebuie pentru crema:
– 250 grame de unt;
– 3 linguri de lapte fierbinte;
– 200 grame de ciocolata cu lapte;
– 150 grame de zahar;
– 5 galbenusuri;
– esenta de rom.
Ce iti trebuie pentru glazura:
– 200 grame de zahar;
– 50 grame de unt;
– 2 linguri de zeama de lamaie.
Cum se prepara delicioasa prajiturica
Incepem cu blatul. Freaca galbenusurile cu zaharul pana iese ca o crema. Bate apoi albusurile spuma si amestec-o cu sare, dupa care trebuie sa combini cu galbenusurile.
Adauga faina, iar apoi pune praf de copt. Foloseste o spatula de lemn ca sa nu se lase. Coace foile pe fundul tavii. Trebuie sa iti iasa in jur de 4-5 foi.
Foile se coc repede, insa trebuie supravegheate ca sa nu se arda. Intre timp, apuca-te de crema. Bate untul spuma cu 2-3 linguri de lapte fierbinte si freaca galbenusurile cu zahar.
Pune ciocolata topita la abur peste galbenusuri si untul frecat si adauga esenta de rom. Amesteca pana obtii o crema consistenta, care sa se lipeasca bine de foi.
Glazura se pune pe ultima foaie de aluat. Topeste zaharul si, dupa ce s-a caramelizat, adauga untul. Amesteca in tot acest timp. Pune apoi zeama de lamaie pe foc cateva minutele.
Zeama se pune peste prajitura la final. Pentru a o consuma mai usor, taie felii simetrice cand prajitura este gata. Pofta buna!