Cartofii sunt a patra sursă de energie alimentară după orez, grâu şi porumb. Ei reglează digestia și ne ajută să slăbim. Iar partea bună e că pot fi gătiți în diferite moduri, după bunul tău plac. Poți să îi fierbi, să-i prăjești, să-i gătești la abur sau la cuptor, ori să-i sotezi cu legume. Dar știi oare cum să-i păstrezi, astfel încât să ajungă pe masă în cea mai bună “formă”? Iată 7 reguli de care trebuie să ții cont!
1. Uscarea cartofilor
Dacă tuberculii sunt strălucitori sau acoperiți cu pâlcuri umede de pământ, ei trebuie curățați și întinși undeva la soare, de exemplu, la balcon. Lasă cartofii să se usuce timp de 5-6 ore, dacă vrei să reziste pe termen lung. Uscarea va preveni degradarea timpurie a lor.
2. Sortarea cartofilor
Înainte de a depozita cartofii, ei trebui sortați. Cei deteriorați se pun aparte de cei integri, iar cei mari se separă de cei mici. Culturile tăiate se consumă în primul rând, deoarece se alterează mai repede, iar cartofii de dimensiuni medii sunt cei care rezistă cel mai mult. Cei mici pot fi păstrați pentru recolta viitoare.
3. Temperatura de păstrare a cartofilor
Cartofilor nu le place căldura și nu tolerează înghețul. Temperatura optimă de stocare a lor este de la 2 până la 4° C, dar e dificil să creezi astfel de condiții în apartament. Până nu dau înghețurile, cartofii pot fi păstrați la balcon, iar pe urmă trebuie transportați într-un loc mai friguros din apartament. Dacă îi ții într-un recipient închis, la temperaturi sub 18° C, cartofii se vor simți confortabil.
VEZI: Ce spune dezordinea despre tine: 7 locuri în casă care îți arată neajunsurile
4. Umiditatea
Cartofii pot fi destul de pretențioși, prin urmare, dacă vrei să păstrezi cultura pentru o lungă perioadă de timp, trebuie să controlezi nu numai temperatura, ci și umiditatea. Într-un mediu foarte uscat, de exemplu, lângă radiator – cartofii își pierd vlaga și valoarea nutritivă. Iar într-un mediu cu umiditate sporită și ventilație slabă, tuberculii încep să putrezească. Prin urmare, ține cartofii în locuri bine aerisite, departe de sursele de căldură și condens.
5. Luminozitatea
Cartofii se tem de lumină, prin urmare, trebuie feriți de expunerea îndelungată la soare. Dacă lași cartofii toată ziua la soare, peste câteva zile vei descoperi că sunt verzui pe alocuri. În aceste locuri, tuberculul conține solanină, un alcaloid vegetal care este toxic pentru om. Din cauza lui, cartoful este verde și iute la gust. Intoxicația cu această substanță provoacă vărsături, diaree și mâncărime.
CITEȘTE: Aceste 5 alimente nu expiră niciodată! Toți românii le au în bucătărie, iata-le!
6. În ce ținem cartofii?
În ceea ce privește recipientul, poți folosi atât lădițe din scânduri sau cherestea, cât și cutii speciale. Alege recipiente cu găuri laterale, care permit trecerea aerului, dar nu și a luminii. Coșurile de răchită sunt bune pentru că ajută la menținerea umidității optime. Pentru cantități mari de cartofi, se recomandă pungi mari de in sau din plasă sintetică. E foarte important ca leguma să poată “respira”.
7. Păstrarea cartofilor în apartament
Păi, până la urmă, unde îi ținem? În primul rând, la balcon. Atunci când temperatura e joasă, lădițele pot fi izolate cu spumă. În al doilea rând, în frigider, unde poți regla nivelul de temperatură și umiditate, dar nu ai foarte mult spațiu. În al treia rând, în cămară, dacă ai un astfel de spațiu în apartament. Și nu în ultimul rând, în dulapul de bucătărie.