A sosit și momentul mult așteptat de românii cărora le place varza murată. Prețul a ajuns deja la 1,5 lei și dacă vine frigul, prețul va scădea și mai mult, așa că este perioad aideală pentru a pune varză la murat.
Cum alegi varza cea mai bună pentru pus la murat
Dacă vrei să pui varză la murat zilele acestea, trebuie să ții cont de câțiva factori atunci când o alegi. Astfel ea se va păstra crocantă mult timp.
Varza românească are foaia verzuie, crudă și cu nervure groasă spre cotor.
Căpățâna țuguiată sau ușor turtită și nu trebuie să aibă mai multe de 2,5 kg. Ca să țină bine, cumpăram verze bine coapte, cât mai de curând recoltate din câmp.
Cumpără și vreo 2 legături de mărar uscat, cu tulpini mai groase și pălării imense cu cât mai multă sămânță, ca sa iasă varza mai aromată.
Și dacă vă place, cumpărați și un știulete de porumb și niște boabe de piper, boabe de muștar și foi de dafin.
Cum alegem varza? În primul rând, atenție la melci și larvele de fluturi sau ouăle depuse. Prima dată alegem varza de la piață: cu foaie subțire, o rulăm cu palma să se facă sul fără a se rupe.
Fiecare gospodină are rețeta ei după care pune varza la butoi, însă importat este ca varza să aibă frunza subțire astfel încât sarmalele să fie împăturite ușor.
La două zile după ce ați pus-o la butoi, trebuie să vânturaţi varza o dată la două zile şi ţineţi butoiul la temperatura camerei, ca să fermenteze.
După aproximativ două săptămâni, când a început să se acrească bine, butoiul cu varză se acoperă bine și se scopate la loc rece. Dacă vreți dizolvaţi în puţină zeamă din butoi plicul de conservant şi turnaţi-l peste varză, ca să nu prindă floare.
Mutaţi apoi butoiul la rece şi din când în când vânturaţi varza. Pentru a păstra zeama limpede tot timpul, introduceţi apoi în butoi, cât mai adânc, un furtun mai subţire şi suflaţi în el câteva minute.