Leurda este una dintre cele mai puternice plante de primăvară, aceasta fiind supranumită și „usturoiul sălbatic”, datorită mirosului ei înțepător. Leurda se culege în lunile martie-aprilie și este cea mai bună consumată ca atare. Adevărul este că beneficiile sale le întrec chiar și pe cele are usturoiului. Iată de ce această plantă trebuie neaparat consumată în această perioadă.
De ce leurda este un adevărat protector al organismului
Frunzele de leurdă au multe componente asemănătoare cu cele ale usturoiului. Printre acestea se numără sulfura de alil care imprimă mirosul și gustul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. Totodată, este ogată în vitamina A, vitamina C, seleniu și crom.
Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale leurdei:
1.Purifică organismul
Frunzele de leurdă au proprietăți depurative și curăță în mod natural sângele, stomacul, intestinele și ficatul.
Citește și: Plăcinta de dovlecei, rețeta la care nu mai renunți
2.Remediază cu succes problemele gastrointestinale
S-a dovedit de-a lungul timpului că această plantă ar eun efect adjuvant în tratarea insuficienței biliare, a colicilor abdominali, indigestiei, dizenteriei și balonării, ajutând chiar și la eliminarea pe cale naturală a viermilor intestinali.
3. Combate insomnia
Este de mare folos pentru persoanele care se confruntă cu insomnii, axientate, depresie, stări de agitație.
4.Are efect curativ în problemele respiratorii
Leurda ar eun efect benefic pentru persoanele care se confruntă cu probleme respiratorii și afecțiuni pulmonare.
5.Ameliorează problemele renale
Leurda are capacitatea de a curăța eficient vezica urinară și rinichii, eliminând și excesul de acid uric care este extrem de dăunător bolnavilor de gută.
6. Este un puternic vindecător natural
Leurda, aplicată extern sub formă de cataplasmă, poate să vindece sau să amelioreze rănile de orice fel, herpesul, dermatita. Totodată, aceste cataplasme cu leudră sunt foarte bune pentru cei care se confruntă cu dureri reumatice. Aplicate local, cataplasmele reduc durerile.
7. Are efect benefic pentru persoanele care au probleme cu inima
Ajută la curățarea sângelui de toxine, scade nivelul colesterolului și în acest mod previne accidentele vasculare și reduce hipertensiunea arterială.
Leurda aduce cele mai bune beneficii atunci când este consumată în stare crudă, spre exemplu în salate. O mână de leurdă proaspătă lângă care ați adăugat o linguriță de oțet de mere, un vârf de cuțit de sare și o jumătate de linguriță de ulei, face minuni. Atenție! Mâncați această salată în maxim 20 de minute de la preparare!
Pentru beneficii crescute se mănâncă o astfel de salată pe zi, pe stomacul gol, timp de 12 zile. Beneficiile nu vor întârzia să apară.
Atenție! Consumul de leurdă nu este recomandat înainte şi după efectuarea unei intervenţii chirurgicale, deoarece leurda subțiază sângele și reduce coagulabilitatea. Copiii şi femeile însărcinate nu ar trebui să consume cantităţi mari de leurdă.