Prăjitura Carpați este cu siguranță una dintre cele mai populare părjituri românești. Cu toții ne amintim de acest desert deosebit din copilărie, pe care mamele și bunicile îl făceau cu drag, care se găsea în toate cofetăriile de renume și car enu lipsea de pe mesele festive. Este o prăjitură rafinată, fină, foarte densă și aromată. Noi îți prezentăm rețeta originală de la cele mai iscusite gospodine.
Cum faci prăjitura Carpați, rețeta originală
INGREDIENTE
Pentru foi:
- 4 oua
- 1/2 cana zahar
- 1 cana ulei
- 1 cana lapte
- 1 lgt sare
- 1 lgt bicarbonat de sodiu
- 1 plic praf de copt
- faina cat cuprinde
Crema:
- 500 gr zahar
- 13 lg faina
- 2 l lapte
- 1/2 lgt sare
- 300 gr ciocolata amaruie
- 400 gr unt de calitate
- esenta de rom
Modul de preparare pentru prăjitura Carpați:
Foile: Intr-un bol se mixeaza ouale cu zaharul, pana se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga pe rand laptele, sarea si uleiul. La final se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Se obtine un aluat elastic si usor de manevrat. Din aceasta compozitie se vor coace 8 foi pe dosul tavii cuptorului.
Vezi si: Cum faci langoși tradiționali. Rețeta ORIGINALĂ pe care puține gospodine o mai știu
Crema: Lapele impreuna cu sarea se pun la fiert. Separat, intr-o oala incapatoare se pune zaharul la caramelizat. Cand s-a topit tot zaharul, se pune faina amestecand continuu. Se toarna putin cate putin din laptele fierbinte, amestecand cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza tot laptele si crema se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga untul si ciocolata. Se amesteca pana la omogenizare. La final se pune esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.
Se ia o foaie care se asaza pe un platou si se unge cu crema. Se pune a doua foaie si se unge cu crema. Se continua pana se termina de pus toate foile. Va ramane crema si pentru uns deasupra.
Se inveleste in folie transparenta si se asaza greutate peste foi pentru a se lipi bine intre ele. Se pastreaza asa cel putin 3-4 ore. Se indeparteaza folia, se taie marginile apoi se taie fasii pe lungime, late de aproximativ 5-6 cm.
Se asaza fasia pe marginea unui dog, iar dogul la marginea mesei. Cu un cutit bine ascutit se taie fasia in diagonala, pe laterala, obtinandu-se 2 triunghiuri, pe lungime (vezi poze). Se procedeaza la fel cu toate fasiile.
Se unge cu crema partea alba a triunghiurilor apoi se lipesc intre ele, obtinandu-se astfel forma de Carpati.
Se unge cu crema pe deasupra si se presara nuca macinata, apoi se taie bucati late de cca 2-3 cm. Se servesc cu mare pofta.