Prăjitura franțuzească este de departe una dintre cele mai delicioase. Aceasta este extrem de aromată, iar cei dragi vor fi extrem de încântați de ea. Nu este o prăjitură prea simplu de făcut, necesită timp și răbdare, dar la final vei vedea că a meritat din plin. Astfel, își poți răsfăța membrii familie, și să mai adaugi o rețetă de prăjitură în cartea ta de bucate.
Este o rețetă ce necesită timp și răbdare, dar eforul se merită din plin. Dacă ai invitați la masă, această prăjitură de numai bună pentru a îi impresiona. Plus de asta, sărbătorile de iarnă se apropie, așa că vei avea încă o rețetă de prăjitură pe care să o prepari de Crăciun. Iată cum se prepartă prăjitura franțizească.
Ingrediente blat:
300 g făină
150 g zahăr
150 g unt
1 plic praf de copt
2 linguri cacao
200 ml smantana
Umplutură
6 albușuri
250 g zahăr
un praf de sare
150 g nucă cocos
vișine (congelate sau din compot )
stafide (opțional )
Cremă
6 ălbenușuri
250 g zahăr
1 plic budincă de vanilie
500 ml lapte
250 g unt (80-82% grăsime)
Decor
cacao sau cappuccino
Mod de preparare
Prepararea foilor
Într-un castron mixăm untul cu zahărul, adăugăm smântâna, iar la final făina amestecată cu praful de copt și pudra de cacao. Aluatul obținut îl dăm la frigider pentru 1-2 ore, apoi îl scotem din castron și îl răsturnăm pe masă tot cu faină. Se împarte aluatul în două. Fiecare foaie de aluat se așezăm pe o folie alimentară puțin mai mare decât tava ( 25*35 cm ) în care vom coace prăjitura.Pentru început se întinde aluatul, se așază peste el încă o folie alimentară și se întinde cu sucitorul o foaie de dimensiunile tăvii. Dăm jos folia a doua, rulăm aluatul de cacao pe sucitor și îl intindem în tavă, cu folia care a ramas lipită de aluat, în partea de sus. Dăm jos folia alimentară și aranjăm aluatul în tavă, pentru a-i da o forma uniformă. La fel procedăm și cu foaia a doua de aluat, dar pe aceasta o lăsăm deoparte.
Prepararea umpluturii
Albușurile se mixează spumă cu praful de sare, adăugând treptat zahărul, iar la final se va încorpora nuca de cocos. Umplutura se întinde peste foaia de aluat deja aflată în tavă, iar deasupra se pun vișinele, iar apoi foaia numărul doi peste. Ultima foaie se înțeapă cu furculița. Se dă la cuptor pentru aproximativ 20-30 de minute.
Prepararea cremei
Se mixează gălbenușurile cu zahătul, praful de budincă de vanilie, iar la final se pune laptele fierbinte. Totul se pune la foc mic și se amestecă până se îngroașă crema. După ce este gata, se lasă la răcit. Se mixează acum untul, iar în el se adaugă treptat câte o linguriță din crema răcită. Compoziția obținută se întinde peste prăjitura coaptă și răcită, iar deasupta se pudrează cu cappuccino și cacao. Poftă bună!