Cea mai bună varză murată la borcan este aceasta! O rețetă foarte veche pe care am păstrat-o de la bunica. Acesta este secretul care o ține crocantă și proaspătă multă vreme, astfel încât să te bucuri de toate beneficiile pentru sănătate pe care le are acest preparat.
Cum se pune varză murată la borcan pentru iarnă
Uite de ce ai nevoie pentru varza murată la borcan:
- varză albă proaspătă
- sare pentru murături
- câteva fire de mărar uscat
- boabe de piper
Cum se prepară:
Se alege varza pe care vreți să o puneți la murat. Se dau jos primele foi, apoi se spală cu grijă. Se scurge bine, se cântărește și se toacă după placul fiecăruia: fășii foarte subțiri, sau bucăți mai groase. Se pregătesc borcanele care se spală foarte bine și se lasă la uscat.
Varza tocată se pune într-un vas. Pentru că știm de la început câtă varză am pregătit, punem câte 20 de grame de sare pentru murături (neiodată) pentru fiecar ekilogram de varză. Se lasă varza cu sare peste noapte, pentu a-și lăsa sucul.
A doua zi varza se scurge bine și se adaugă boabele de piper, se amestecă bine. Pe fundul fiecărui borcan se pun firele de mărar, apoi se umplu borcanele cu varză, însă ele nu trebuie să fie pline la refuz. Lăsați loc pentu ca varza să poată fermenta.
Se pun capacele deasupra, dar nu se strâng. Borcanele se lasă într-un loc uscat timp de 5-7 zile sau până ce varza se oprește din fermentat. Apoi se înfiletează capacele cât mai bine și se păstrează într-un loc răcoros. Se consumă ca atare sau ca și garnitură pentru diverse preparate din carne sau legume. Se menține foarte bine pe timp de iarnă în beci sau cămară răcoroasă!