Dintotdeauna mi-au plăcut adidașii și tenișii albi. Ei sunt frumoși, universali și la modă. De fapt, sunt aproape perfecți. De ce aproape? Pentru că pantofii albi au un neajuns considerabil despre care știe toată lumea. Pe cât sunt de frumoși, pe atât de repede se murdăresc. Și pe cât de repede se murdăresc, pe atât e de greu să îi cureți.
Cum se curăță pantofii albi?
Acest neajuns a împărțit oamenii în două tabere: cei care poartă pantofi albi și cei care nu. Iar primii, la rândul lor, se împart în alte două tabere: cei care au grijă de ei și cei care îi poartă până îngălbenesc.
Eu fac parte din primele două categorii și nu mă dau niciodată bătută. Ador adidașii albi și am grijă de ei, în special de tălpi, care au mult de suferit. Iată ce am învățat de-a lungul timpului.
Secretul este să îi îngrijești din start, imediat cum i-ai cumpărat. De regulă, primul lucru pe care îl fac este să îi șterg de praf. Apoi îi dau cu ceară pentru încălțăminte. Pe toate suprafața – dacă pantofii sunt de piele și numai talpa – dacă partea superioară e din textile.
După aplicarea pastei, îi lustruiesc cu o lavetă sau cu ciorapi vechi de nailon. Acest tratament protejează pantofii de murdărie. Iar datorită cearei, pe urmă murdăria poate fi îndepărtată chiar și din fisuri. Și nu uit să-i curăț regulat cu apă caldă și săpun.
Dar ce facem atunci când prejudiciul a fost făcut și adidașii sunt deja galbeni? Pentru a-i curăța, vei avea nevoie de o periuță de dinți, pastă de dinți, detergent de vase și un recipient în care să le amesteci. Amestecă 20 de ml de pastă de dinți cu 50 de ml de soluție pentru spălat vase și curăță pantofii cu pasta obținută. După care, clătește încălțămintea sub un jet de apă caldă sau cu ajutorul unui burete de bucătărie.
Iar după spălare poți să îi vopsești. Astăzi se vând vopsele cu cremă lichidă pentru pantofi sport, care costă 5-10 lei și le întorc pantofilor strălucirea de odinioară.