Fiecare gospodină ar trebui să încerce această rețetă de zacuscă din dovlecei! Se păstrează extrem de bine întreaga iarnă și este deosebit de gustoasă. Va fi unul dintre cele mai apreciate preparate din cămara voastră! Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie și cât de ușor se face acest tip de zacuscă!
Cum faci cea mai bună zacuscă din dovlecei
Ingrediente necesare pentru zacuscă:
- 1 kg dovlecei
- 2 morcovi
- 2 cepe mari
- 2 roșii mari
- 1 lingură pastă de roșii
- 4 căței de usturoi
- sare, piper după gust
- 2-3 linguri de ulei
Cum se face:
Toate legumele se spală foarte bine. Dovleceii se taie cubulețe (cu tot cu coajă). Ceapa se curăță de foi și se toacă după placul fiecăruia (noi o tăiem în bucăți mai mari, pentru că așa ne place). Morcovii se dau prin răzătoarea mare.
Roșiile se opăresc în apă fierbinte și se curăță de coajă, apoi se taie în cubulețe, cât mai mărunt.
Într-un vas cu puțin ulei se pun mai întâi dovleceii, care se călesc 10 minute. Se procedează la fel si cu morcovul. Se adaugă apoi restul de legume și restul de condimente în același vas. Se fierbe totul la foc mic, până ce zacusca scade și se omogenizează.
Cât timp zacusca fierbe, borcanele se spală foarte bine și se sterilizează în cuptor. Se folosesc întotdeauna capace noi, curate, pentru ca zacusca să reziste un timp cât mai îndelungat.
Se pun borcanele calde pe o tavă din inox și se toarnă în ele zacusca fierbinte, câte puțin. Se strâng apoi capacele foarte bine. borcanele se acoperă cu pături groase și se lasă la răcit până ziua următoare sau până când s-au răcit complet. Păturile le vor ajuta să aibă o răcire cât mai lentă și astfel se vor conserva mult mai bine! Poftă bună la cea mai delicioasă zacuscă cu dovlecei pe care ai gustat-o până acum!