Cum faci cei mai buni mucenici moldovenești de post? Urmezi rețeta pe care și-o punem la dispoziție mai jos! Anul acesta sărbătoarea celor 40 de mucenici pică în post, așa că toate gospodinele vor să coacă mucenici pe care îi pot împărți în timpul postului. Îți arătăm o rețetă foarte simplă de mucenici moldovenești de post, extrem de aromați și pufoși.
Cum faci cea mai simplă rețetă de mucenici moldovenești de post
Ingrediente pentru aluat:
- 500 g făină
- 250-300 ml apă
- 25 g drojdie
- 1/2 linguriţă de sare
- 3-4 linguri ulei
- 1 lingurita zahăr
Pentru ornat
- 1 borcan de 340 g miere
- nucă măcinată
Pentru sirop
- 400 ml apă
- 5 linguri zahăr
- esenţă de vanilie/rom
Modul de preparare pentru cei mai buni mucenici moldovenești de post:
Mai întâi se prepară maiaua astfel: se amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr, o lingură de făină de bună calitate și o cantitate mică de apă călduță. Se omogenizează și se lasă să crească într-un loc cald și ferit de curenți.
Într-un vas curat și încăpător se cerne făina de două ori. Se fac eo gaură în mijloc și se pune maiaua crescută, uleiul, apa caldă și sarea. Se frământă cu mișcări ușoare. Aluatul trebuie să se omogenizeze bine și mai apoi să se desprindă ușor de pe vas. Mare atenție! Aluatul trebuie să aibă o consistență moale și să fie elastic. În caz de nevoie se mai adaugă apă călduță. sau ulei. Se lasă la crescut cel puțin jumătate de oră, într-un loc cald.
După ce a crescut aluatul se pune pe suprafața de lucru pudrată cu făină ș se împarte în aproximativ 12 bucăți din care se vor modela sfinți (mucenici) în formă de cifra 8. Aceștia se asează în tava tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut 15 minute. Apoi se bagă la cuptorul încins la 180 de grade, timp de 20-30 de minute, sau până devin aurii.
Pentru sirop se vor fierbe toate ignredientele împrună până se obține un sirop mai consistent. Acesta se lasă să se răcorească puțin. După ce mucenicii au fost scoși din cuptor se însiropează cu acest sirop. Se ung apoi cu miere din belșug și se presară nucă măcinată fin deasupra.