Sfaturi

Cremă de zahăr ars: rețeta clasică de pe vremea mamelor noastre și secretul ca să-ți iasă perfectă

Cremă de zahăr ars: rețeta clasică de pe vremea mamelor noastre și secretul ca să-ți iasă perfectă
Cremă de zahăr ars: rețeta clasică de pe vremea mamelor noastre și secretul ca să-ți iasă perfectă

Cum faci cea mai delicioasă cremă de zahăr ars? Simplu: urmând rețeta de mai jos! Este rețeta clasică de pe vremea mamelor noastre, cu ingredinte simple și foarte ușor de făcut. Vei obține astfel o cremă de zahăr ars fină și aromată, perfectă!

Rețetă pentru cremă de zahăr ars super bună și fină

Ingrediente necesare:

  • 1 l lapte;
  • 8 ouă mari sau 9 mici;
  • 1 praf de sare;
  • 200 g zahăr pentru cremă;
  • 200 g zahăr pentru caramel;
  • vanilie

Mod de preparare:

Se sparg ouăle, se presară un praf de sare peste ele și se desfac ușor cu telul. Se lasă așa pentru a se intensifica culoarea galbenă. Cât timp seva intensifica culoarea din gălbenușuri, se pregătește zahărul ars.

Într-o cratiță cu fundul gros, de 3-4 litri, se pun 200 de grame de zahăr, pe foc mic. Se adaugă 2 linguri de apă și se amestecă încontinuu cu o lingură de lemn, până ce zahăul se topește și are o culoare aurie frumoasă.

Prima data spargem ouale, punem deasupra un praf de sare (cat se ia cu 3 degete), apoi se bat ouale.

Se răsucește apoi cratița pentru ca zahărul să ajungă pe pereții ei și se lasă deoparte să se răcorească. Între timp se pregătește crema.

Peste ouă se adaugă restul de zahăr și vanilia ( de preferat semințele dintr-o păstaie de vanilie). Se bate totul bine până când tot zahărul se topește, iar apoi se adaugă laptele și se mai bate puțin. Se toarnă toată compoziția obținută în oala cu zahăr ars.

Cuptorul se preîncălzește la 200 de grade. Cratița cu cremă se așează într-o tavă cu apă rece. Astfel se coace la bain-marie. Se mai adaugă apă după 10 minute, aproximativ 50 ml. Acest pas se repetă din 10 în 10 minute. În acest fel se reduce temperatura apei din tavă și oul din cremă se coagulează încet, fără a forma găuri în desertul final.

Se coace crema la 160 de grade, sau la foc mediu la cuptoarele pe gaz. Deci se reduce temperatura. Coacerea trebuie să dureze 40, cel mult 50 de minute.  După acest timp se scoate tava din cuptor și se mai lasă cratița în apă 10 minute. Apoi se lasă la răcit complet.

Mare atenție! Crema nu se dă la frigider în această fază, pentru că se va lăsa. Ea trebuie să se răcească treptat. Când s-a răcit complet atunci se dă la frigider până a doua zi și se poate răsturna într-un platou. Poftă bună!

You may also like

Comments are closed.

More in Sfaturi