Untul este un preparat de bază, nelipsit la micul dejun: dă savoare oricărui preparat și este mult mai sănătos decât grăsimea vegetală. Specialiștii susțin că este mai sănătos să gătești în unt, decât în ulei de floarea soarelui. Așadar, nu ar trebui să lipsească din frigider. Cu toate acestea prețurile din ultima vreme ne cam pun pe gânduri, așa că am găsit o rețetă ideală pentru a prepara unt de casă. Ieși mai ieftin și rezultatul este minunat!
Cum prepari cel mai fin unt, chiar la tine acasă. Ieftin și bun!
Untul poate fi preparat în casă într-un mod foarte ușor. Ai nevoie doar de smântână de foarte bună calitate, de preferat achiziționată de la fermieri, din sursă sigură. Smântâna trebuie să aibă grăsime aproximativ 35-40% în cazul ideal, să fie groasă și grasă. NU se face unt din smântâna acrișoară pe care o găsim în supermarket, la găletușă. Dacă folosiți smântâna potrivită, untul va ieși fin și aromat.
După ce încerci această rețetă super simplă nu vei mai cumpăra unt din comerț. Astfel economisești și bani, iar rezultatul este mult mai sigur și mai gustos.
Ingrediente necesare:
- 2 kg smântână minim 33% – folosiți smântână cumpărată din piață, de la fermieri și nu cea din supermarketuri
Modul de preparare:
Pentru a face unt de casă, smântâna se ține mai întâi la frigider cel puțin 6-7 ore. Apoi se scoate și se pune într-un vas curat și se mixează la viteză media aproximativ 10 minute. În acest timp, ea se va îngroșa după care își va lăsa zeama. După 10 minute se pun 2 linguri de apă fierbinte peste crema din vas. Smântâna se va tăia, dar continuați să mixați încă 2-3 minute.Transferați apoi într-o strecurătoare măruntă pentru a elimina zeama complet.
Compoziția rezultată se va clăti în apă rece cu gheață, se stoarce bine cu ajutorul unui tifon și se transferă compoziția pe o bucată mare de folie alimentară și se formează un baton. Dăm la frigider pentru 2-3 ore.