Această prăjitură cu foi cu bulion și cremă de griș este deosebit de fragedă și gustoasă, fiind potrivită pentru perioada postului. Foile se fac cu bulion și ies aromate, cu o textură deosebită. Este o prăjitură pe care o veți face foarte des chiar și după ce trece postul, pentru că o să vă placă extrem de mult. Iată de ce aveți nevoie și cum trebuie să procedați!
Prăjitură cu foi cu bulion și cremă de griș, foarte fragedă
Această rețetă de post se prepară foarte ușor, cu ingrediente pe care sigur deja le aveți prin bucătărie. Deși pare o prăjitură complexă, se face repede și nu necesită mare efort. Cu siguranță va fi pe placul întregii familii.
Ingredinetele de care aveți nevoie:
Pentru foi:
- 10 linguri bulion
- 10 linguri zahar
- 10 linguri ulei
- zeama de la jumatate de lamaie mare
- 1 lingura rasa bicarbonat
- 600g faina
- 1 praf sare
Pentru umplutură:
- 650ml lapte vegetal de soia/migdale/orez
- 10 linguri de zahăr
- 15 linguri de gris
- 10 linguri de ulei
- 1 lingurita esență de vanilie
- 350g gem de prune
Mod de preparare:
Pentru început se preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Într-un vas îcăpător se adaugă bulionul, bicarbonatul, sarea și zahărul. Se omogeniează totul foarte bine și apoi se adaugă zeama de lămâie și uleiul.
Se adaugă apoi făina cernută, treptat pentru ca aluatul să nu iasă prea tare. Acesta trebuie să fie ușor moale și elastic. Se împarte apoi în trei părți egale din care se vor face foile. Atenție! Foile vor fi întinse direct pe foaia de copt, pca să nu se rupă, fiind fragede. Acestea se coc aproximativ 10 minute.
Pentru cremă se pune laptele vegetal într-un vas, împreună cu zahărul. Se fierb la foc mic și când dă în clocot se toarnă grișul, câte puțin pentru a nu se forma cocoloașe. Crema trebuie să aibă consistența de mămăligă moale, deoarece se va întări când se răcește. Se adaugă apoi și uleiul și vanilia.
După ce crema este caldă se lasă puțin la răcorit ( nu trebuie să se răcească de tot). Se asamblează apoi prăjitura astfel: pe o foaie de aluat se pune un strat de gem, un strat de cremă de griș, iar o foaie, iar gem, griș și deasupra ultima foaie.
Se acoperă prăjitura cu o foaie de copt și se pune deasupra un tocător curat sau o tavă mai grea pentru ca prăjitura să fie presată cum trebuie. Se lasă peste noapte și a doua zi se taie. Se pudrează cu zahăr pudră. Poftă bună!