În momentul de față sunt pline piețele de căpșuni proaspete așa că puteți profita de asta să faceți un gem de căpșuni fără conservant, care nu se compară nici pe departe cu cel din comerț. Vă propun o rețetă naturală, fără conservanți, doarte fructe și zahăr. Gemul va avea o culoare roșiatică superbă și va păstra toată aroma fructelor proaspete.
Așa faci cel mai bun gem de căpșuni fără conservant, deosebit de bun:
Cu siguranță știți rețeta tradițională pe care mamele și bunicile noastre o foloseau: un kilogram de zahăr la un kilogram de fruct. Ei bine, această proporție se potrivește mai degrabă pentru dulceață. Gemul nostru de căpșuni va ieșit perfect cu 500-600 de grame de zahăr la un kilogam de fruct.
Așadar aveți nevoie de:
1 kilogram de căpșuni proaspete, foarte bine coapte
500-600 de grame de zahăr
sucul de la o lămâie mare
Pentru a prepara gemul mai întâi se curăță căpșunile de codițe și apoi se spală foarte bine, în mai multe ape. Pentru un rezultat și mai bun în ultima apă puneți 2-3 linguri de oțet și lăsați căpșunile pentru 5 minute. Astfel se vor curăța și de cele mai persistente impurități.
Căpșunile se pot lăsa întregi, iar dacă sunt foarte mari se pot tăia în două. Se pun într-un vas încăpător și curat și se toarnă tot zahărul peste ele. Se lasă până a doua zi. Căpșunile își vor lăsa tot sucul. Dacă au fost foarte apoase și lasă prea mult suc, puteți să mai luați din el.
A doua zi se pun căpșunile împreună cu sucul lăsat de ele și sucul de lămâie într-o oală cât mai largă și nu foarte adâncă. Astfel apa se va evapora mai repede și gemul va ieși minunat. Se pun la fiert la foc iute, iar după ce dau în clocot se dă focul la mic. Gemul de fierbe aproximativ 30-40 de minute, sau până obțineți consistența dorită.
Când gemul a fiert se transferă în borcane bine sterilizate dinainte. Borcanele este bine să fie așezate pe o tavă din inox pentru a diminua riscul de a se sparge. Se închid foarte bine și se acoperă toate borcanele cu o pătură. Se lasă să se răcească cât mai încet. Când s-au răcit complet pot fi puse în cămară! Poftă bună!